Erasmus+ - warsztaty gastronomiczne dla klas I-III
Jakie są korzyści zdrowotne związane z wprowadzeniem warzyw do codziennej diety, to każdy wie. Jednak jedzenie wcale nie musi być nudne. Jak zachęcić dzieci, aby jadły więcej warzyw? Trochę kreatywności i efekt może być zaskakujący.
Po raz kolejny uczniowie z młodszych klas mieli okazję uczestniczyć w warsztatach gastronomicznych, na których własnoręcznie przygotowywali tym razem gofry. Pod okiem dziewczyn z pracowni gastronomicznej powstały gofry ... marchewkowe, a jak marchewka to witamina A, K oraz błonnik. Jako dodatek, oprócz owoców, pyszna kolorowa sałatka warzywna. To kolejne działania warsztatowe w ramach programu Erasmus+ “Jesteśmy tacy sami - jesteśmy zdrowi”. Uczniowie krok po kroku uczyli się przygotowywać ciasto, poznali tajniki mieszania składników oraz techniki pieczenia. Z wielkim zaangażowaniem kroili warzywa, układali misterne kompozycje, które były tylko zachętą do kosztowania tych pyszności. Dla wielu dzieci była to pierwsza przygoda z przygotowaniem zdrowych gofrów, co spotkało się ze sporym entuzjazmem.
Składamy ogromne podziękowania dla dziewczyn z obu pracowni gastronomicznych za dotychczasową współpracę, kreatywność i zaangażowanie. Liczymy na więcej, bo w grupie siła!!!
Koordynatorzy projektu