#Dla Niepodległej - w przedwojennej kuchni

Nasze przygotowania do realizowanego programu Niepodległa miały bardzo różnorodny charakter. Historyczna wystawa pamiątek, pokaz strojów przedwojennych wymagało wiele zabiegów. Jednakże jednym z praktycznych zadań było przygotowanie słodkiego poczęstunku wg przedwojennych przepisów.
Zajęli się tym uczniowie klas edukacyjno-terapeutycznych pod kierunkiem pani Agnieszki Bielawskiej i p. Agnieszki Trocińskiej. Praca uczniów została udokumentowana i wraz z wykorzystanymi przepisami opracowana w formie książki kucharskiej. Ciekawostką jest wykorzystanie piktorgramów dla uczniów z barierami komunikacyjnymi.
Książki kucharskie z okresu przedwojennego były bardzo specyficzne. Niewątpliwym utrudnieniem odtwarzania receptur była nieprecyzyjność zapisu i inny system miar i wag. W powszechnym użyciu były: funty, łuty, kwarty, garnce czy kwaterki. Częstą praktyka było zupełne pominięcie ilości konkretnego składnika zawarte w określeniu „dodać masła” czy „dodać mleka”.
Jedną z najbardziej znanych autorek książek kulinarnych była Lucyna Ćwierczakiewiczówna „365 obiadów”, pozycja wydana w latach 1860-1923/24 w nakładzie 130 tysięcy egzemplarzów. W książkach można było znaleźć praktyczne wskazówki.
Oto kilka porad:
- nieprzyjemnego zapachu z kuchni pozbywamy się za pomocą gotującej się wody z dodatkiem soku i skórki cytrusa lub prażąc na suchej patelni ziarenka kawy;
- zabrudzenie z drewnianych naczyń usuwamy za pomocą wiązki słomy i drobnoziarnistego piasku;
- zapach świeżej ryby znika po sparzeniu jej wrzątkiem i natarciu od wewnątrz i na zewnątrz przyprawami i solą z cytryną.
Te i inne ciekawostki historyczne możemy znaleźć w książce „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski” autorstwa Aleksandry Zaprutko-Janickiej.
Nasi cukiernicy postawili na: torcik hiszpański, ciasto jabłkowo-orzechowe, ciasteczka anyżowe i orzechowe, faworki czy sernik. Doskonałe w smaku, przepięknie podane z wykorzystaniem obsługi kelnerskiej stały się prawdziwym rarytasem naszych spotkań.
Poniżej prezentujemy książkę kucharską ze sprawdzonymi smakołykami.
Klip - Książka z przepisami kulinarnymi>>>>>
Działania w ramach programu „Godność, Wolność, Niepodległość” sfinansowano ze środków Ministra Edukacji Narodowej w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2021
BS